Monday, 23 May 2011

"Memberi bukan untuk Menerima"

Segala puji bagi Allah Tuhan Pencipta Alam...


Ayat ini bermain-main di fikiran saya “memberi bukan untuk menerima” seolah-olah ingin mengingatkan saya untuk tidak mengharapkan apa-apa balasan atas perkara atau sesuatu kebaikan yang telah saya berikan kpd seseorang atau kpd makhlukNya… mengingatkan diri saya yang memberi bukan untuk menerima atau mendapatkan balasan dari mahklukNYA tetapi mengharapkan balasan dari Yang Maha Menciptakan..ya Allah…
Saya manusia biasa yang memiliki fitrah manusia yang berkeinginan mendapatkan sesuatu yang diinginkan...memberi kepada yang dicintai..dan dikasihi oleh insan2 yang menyayangi..kadang-kadang timbul rasa pengharapan mengharapkan balasan penghargaan dari insan yang dicintai...layakkan saya mendapatkan penghargaan itu…? Sesungguhnya saya tidak layak kerana bukan hak saya untuk mendaptkan penghargaan itu…meminta hati ini untuk ikhlas dalam memberi dan bukan meminta untuk menerima penghargaan,balasan atau ganjaran dari mahklukNya tetapi dari DIA..dan sekiranya penghargaan, balasan atau ganjaran itu datang biarlah datang bersama dengan rahmat dan izin DIA..insyaALLAH saya sedang belajar untuk “memberI bukan untuk menerima..” sesungguhnya ikhlas itu rahsia Allah..semoga saya dapat menjadi orang yang benar-benar ikhlas dalam memberi…amin.

Sesungguhnya Allah sahaja yg layak mendapat penghargaan dan pujian                            itu..SUBHANALLAH!


Wednesday, 18 May 2011

Force of Nature...

Nature,..i love nature..the beauty of nature..really enjoy it! ;D

Sesungguhnya ciptaan Allah itu indah…sangat indah..baru-baru ini diberi kesempatan menikmati keindahan alam ciptaan Allah..bersama sahabat-sahabat ke FRIM …plan nak naik jambatan jantung tapi tak kesampaian sebab jambatan tu under construction..huhu tak frust pun..hehe..plan bertukar kepada berkelah di air terjuan…ingat nak duduk santai2 mkn2 je kat bibir air tu..Last2 terjun juga sebab tak tahan tengok air terjun tu mengalir … J..hehe, seronok main air ..terasa rilex, release segala beban dibawa air terjun tu..kepuasan terasa…hahaha.. 
alhamdulillah nikmat tak terkata :)J










lets enjoy the force of nature by lenka..i like…

You move   A little closer  You feel   The force of nature  We touch

And something charges  The air   You look into my eyes  

And you Can't look away  It's no surprise

I planned it   Out this way   And now I know



Ah, a-whoo You're   Completely bewitched  Caught under my spell

Ah, a-whoo  Completely bewitched  Your body  Will tell you What to do



It's sorcery the way  I draw you to me  So don't try  To struggle

You are captured In my web  Just like  A voodoo doll
I make you move  'Cause I know  What I like  And I like you



Ah, a-whoo You're   Completely bewitched  Caught under my spell

Ah, a-whoo Completely bewitched  Your body  Will tell you What to do

Now close your eyes  And surrender  To the moment
Reach out your hand And touch me I am your gravity



Ah, a-whoo You're Completely bewitched  Caught under my spell

Ah, a-whoo Completely bewitched Your body Will tell you  What to do


xoxo :x

I do love my life....

Yessss I do love my life…thanks Allah for this gift ‘ a life’..its beautiful even sometimes U try me but I know U love me Allah..Life is good...I love it! :D

Ada apa dengan kehidupan..?Untuk apa kita hidup..? Tahukah kita untuk apa kita diciptakan dan untuk apa kehidupan kita ini..? Tujuan hidup..?  Matlamat hidup..Falsafah hidup..semuanya soal hidup…hidup,hidup, hidup! Sesungguhnya kehidupan milik Tuhan, Tuhan yang menciptakan dan dipinjamkan kepada kita..kita Cuma sebagai peminjam..’peminjam’..! orang yang meminjam ini  hendaklah menjaga amanah hak Pemilik..sudahkan kita menjaga hak Pemilik itu?hmmm terlalu banyak kelemahan kita sebagai peminjam..,semoga kita berjaya menjadi peminjam yang menjaga hak PEMILIK!

 Firman Allah dalam surah Adz Dzariyat [51 ayat 56]

“Dan tidaklah Aku ciptakan jin dan Manusia kecuali untuk beribadah kepada-Ku”.

..and I (Allâh) created not the jinns and humans except they should Worship Me (Alone)






“Hidup tidak selalunya indah tetapi yang indah itu selalu dalam ingatan dan menjadi kenangan terindah..”